Vizitele la Acropole în Atena, suspendate între orele 13.00 și 17.00. Temperaturi de 40 de grade Celsius. Luna iunie, deosebit de caldă la nivel global
Dacă v-ați planificat o vacanță la Atena, trebuie să știți că nu puteți vizita Acropole între orele 13.00 și 17.00 . Din cauza căldurii excesive, autoritățile au luat decizia de a închide timp de patru ore accesul pe colina care domină Atena, cel mai vizitat obiectiv turistic din capitala Greciei. Potrivit unui institut care se ocupă de climă, luna iunie a acestui an a fost cea mai caldă luna iunie din Europa de Vest, de când se realizează măsurători.
Turiștii care intenționau să viziteze Acropole din Atena au fost întorși din drum, la ora locală 13.00. Porțile complexului muzeal s-au închis, în urma deciziei autorităților de limita accesul pe Acropole, din cauza căldurii excesive. Cei care s-au trezit foarte devreme au reușit să viziteze Acropole.
Alex, turist din SUA: Tocmai am coborât de pe Acropole. A fost foarte frumos. Am ajuns la aproximativ 8.15 şi deja era foarte cald. Am auzit că vor fi 108 de grade Fahrenheit, adică 40 de grade Celsius. Și am văzut o persoană căreia i s-a făcut rău de la cădură.
Prin urmare, cei care aveau deja bilete cumpărate pentru orele 13.00 sau 14.00, au fost nevoiți să se întoarcă la ora 17.00 pentru a vizita Partenonul și alte vestigii antice. Voluntarii Crucii roșii elene au împărțit peste cinci mii de sticle de apa turiștilor și le-au înmânat pliante informative.

La nivel global, luna iunie a acestui an a fost a treia cea mai caldă și a cincea cea mai caldă din Europa de când se fac măsurători ale temperaturii.
Freja Vamborg, climatolog: În Europa, am asistat la două valuri de căldură, primul în jurul datei de 20 iunie, iar al doilea spre finele lunii (iunie) şi începutul lui iulie, şi a atins punctul maxim în iulie. Ambele valuri au început în Peninsula Iberică şi s-au extins spre nord-est, spre Franţa, în marea Britanie, în Germania, dar şi spre regiunile sudice.
La Narbonne, în sud-vestul Franței, flacările s-au extins cu repeziciune din cauza vântului și a vegetației uscate. Câteva sute de pompierii din Aude sunt mobilizați pentru securizarea suprafețelor incendiate.
Cristophe Magny, șeful pompierilor din zona Aude: La Narbonne sunt 2.000 de hectare afectate de incendiul care a pornit acum mai bine de 24 de ore, avem 1.000 de pompieri că să acoperim o linie de 25 de kilometri.
Deasupra orasulului Marsilia este vede fumul gros, iar mirosul de lemn ars se simte de la distanță. 70 de case au fost avariate, iar 10 au fost complet distruse de flacări. Sunt peste 110 răniți ușor, cei mai mulți pompieri care au inhalat fum în timpul intervențiilor.
Peste 400 de persoane au fost evacuate. Mai bine de 700 de pompieri sunt mobilizați pentru că pericolul nu a trecut.
Consulatul General al României de la Marsilia poate acorda asistență consulară, în caz de nevoie, românilor care sunt în zonă și au nevoie de sprijin sau de informații.
